Docenten

Sylvia Houtzager

Sylvia Houtzager Muzenhuis viooldocente Sylvia Houtzager is geboren en getogen te Delft.
Op 6 jarige leeftijd kreeg ze haar eerste vioollessen.
Op 12 jarige leeftijd ging ze naar de middelbare school verbonden aan het conservatorium in Rotterdam, waar ze 6 jaar later de harp als tweede instrument koos.
Tijdens haar studie aan het conservatorium te Rotterdam en later Amsterdam speelde ze in verschillende symfonieorkesten en gaf les aan muziekscholen in Den Haag en Delft.

Toen de leden van de groep Flairck in oktober 1978 op zoek waren naar een bijzondere violiste, liepen ze Sylvia tegen het lijf en repeteerden vervolgens 2 maanden bij haar thuis.
In december 1978 speelde ze haar première met Flairck in het Appel Theater in Den Haag.

In januari 1997 maakte ze haar televisie debuut in de eerste televisie special van Flairck, gevolgd door de televisie specials in België en Duitsland.
Ze ontving vervolgens met Flairck de Zilveren harp en twee Edisons.

Naast haar werkzaamheden voor Flairck formeerde ze een strijkkwartet dat regelmatig studiowerk verzorgde. Ook toerde zij met John Denver door België en Nederland.
Sylvia werd geregeld gevraagd voor CD opnamen en concerten met artiesten als Herman van Veen, Don McLean, George Moustaki, Gavin Friday en de Ierse zangeres Mary Coughlan.

De groep Flairck bleef populair in de Nederlandse schouwburgen en maakte concertreizen naar o.a. Griekenland, Australië, Indonesië en Thailand.
In 1986 verscheen er een uitgebreide fotoserie van de violiste in het tijdschrift Playboy en was ze te zien in tal van televisie programma’s, zoals een programma waarin ze onder water een menuet van Boccherini speelde.

Sylvia werd met haar strijkkwartet een veel gevraagd sessie-muzikante en ook verzorgde ze studiosessies, waaronder de strijkerspartijen voor de U2 single “Please”. Ook maakte Sylvia als gast-soliste een tournee met het 'Rosenberg Trio' in een groot aantal Nederlandse theaters.

Sylvia is van deze tijd! Ook al te zien aan haar gebruik van de blacklight techniek door middel van fluorescerende strijkstokken en instrumenten.

Geeft les in: