Piano

Piano spelen

De toetsinstrumenten zijn vaak de muziekinstrumenten waar men al snel aan denkt als men met muziekstudie wil beginnen. De piano is daarbij door zijn veelzijdigheid zeer geliefd. Populaire pianisten als Wibi Soerjadi, Jan Vayne, Louis van Dijk, Oscar Peterson e.v.a. voegden daar door hun enthousiaste en wonderbaarlijke spel nog wat aan toe. De piano is thans waarschijnlijk het meest bespeelde en beluisterde instrument. In het begin van de 18e eeuw werd de ontwikkeling van de bouw van de piano ingezet. De toon ontstaat doordat een vilten hamer tegen een snaar geslagen wordt. Dit kan hard en zacht.

Oude piano's heetten dan ook eigenlijk pianoforte (=zacht/hard). De uitgebalanceerde bouw van de klankkast maakt dat pianosnaren zeer lang kunnen naklinken (een fors aangeslagen bassnaar van een concertvleugel tot twee minuten), maar kunnen eveneens kort klinken door het gebruik van dempers. De piano speelt een rol in zowel klassiek als lichte muziek.

Ook ’t Muzenhuis heeft een grote pianoles afdeling. Daar wordt les gegeven op akoestische Kawai en Yamaha piano’s. Bij de duo en groepslessen wordt gebruik gemaakt van akoestische Kawai en Yamaha piano’s en de Roland digitale piano’s.